Forbered dig på spørgsmål og bekymringer når du præsenterer...
Det er yderst sjældent at du vil opleve at lave en præsentation uden at den giver anledning til spørgsmål enten under eller efter selve præsentationen. Jeg er af den overbevisning at du vil være i dialog med dit publikum gennem selve fremlægningen af dit budskab – det håber jeg du er… Det betyder også at du undervejs vil skulle besvare spørgsmål der dukker op. I den her artikel vil jeg prøve at give mit bud på hvordan du kan forberede dig på de spørgsmål som dit publikum vil stille.
Selv om du nok synes at din præsentation er fuldstændig klar og let at forstå, ja så kan du altså ikke regne med at alle deler denne opfattelse. Specielt ikke hvis dit budskab indeholder noget der noget uventet, noget der overrasker eller måske provokere publikum. Og ber’ du dem ligefrem om at tage stilling eller tage en beslutning ud fra din præsentation, så er spørgsmål nærmest helt uundgåelige. Så hvorfor ikke planlægge din præsentation ud fra en forventning om at der vil blive stillet spørgsmål.
Sæt tid af allerede i din planlægning af din præsentation, hvor du sætter dig i publikums sted og overvejer hvad de kunne finde på at spørge om. Det er ikke nødvendigvis let, for du har jo alt den nødvendige viden om dit emne (videns forbandelse), men jo oftere du gør dette jo lettere bliver det. Går du helt fast, så hiv en god ven eller kollega ind. En der ikke har samme viden som dig om emnet – og bed ham/hende om at stille spørgsmål.
Nu har du så en liste med mulige spørgsmål – næste skridt er at besvarer dem. Jeg vil ikke anbefale dig at besvare alle spørgsmål du kan komme i tanke om i selv præsentationen, men forbered dig gerne på hvad du vil svare hvis spørgsmålet skulle dukke op.
De spørgsmål du ikke vil besvare direkte i præsentationen kan du lave som back-up slides. En back-up slide for mig er en slide der kommer efter selve præsentationen lige inden du laver den allersidste afrunding. Typisk vil jeg starte med at spørge om der er spørgsmål – og herefter vise de rette back-up slides til at forklare din pointe og svar.
Jeg vil anbefale at du laver dine back-up slides som skjulte slides. En skjult slide vises ikke i dit slide show – med mindre du trykker Ctrl+S i Slide Show mode. Hvis spørgsmålet ikke bliver stillet, lader du simpelthen bare være med at gøre noget, men skulle du blive konfronteret med spørgsmålet, kalder du let din forberedte slide frem og virker yderst forberedt.
Spørgsmål (og dine svar) er et yderst værdifuldt element i din præsentation ift. At gøre den relevant og nærværende for dit publikum. Brug disse simple råd i din planlægning og håndtering af spørgsmål. Det er en rigtig stærk måde at demonstrere din ekspertise og øger effektiviteten i din præsentation.
C.H.
PS. Husk hvis du vil have alle mine råd til at lave visuelle præsentationer der bliver set, hørt og husket - så køb bogen "Bryd rammen". Du kan købe den lige her på side - klik her...